Huumeongelmat  jo kotiovella.

7.5.2001

Suomessa huumeiden käyttäjiä arvioidaan olevan jopa 30 000. Hassiksen  takavarikot kasvoivat kolmessa vuodessa 200 kilosta 500 kiloon. Amfetamiinin takavarikot 22 kilosta 64 kiloon. Ectaasin  3000 tabletista 17 000 tablettiin. Poliisi arvelee että käyttäjistä ja aineista jää kiinni vain 5-10 % Huumausaineisiin liittyy kiinteästi rikollisuus. Esimerkiksi Kuopiossa autovarkaudet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Keskimäärin kaksi autoa varastetaan joka päivä. Autoja on varastettu tänä vuonna jo niin paljon kuin kahtena edellisvuonna yhteensä. Siilinjärven seudulla jopa juopot tulevat varoittamaan koululaisten keskellä häärivistä pillereiden jakajista.  Muuttoliikkeen ongelmaksi on kasvamassa  työhön haluavien meno  etelään  ja tilalle on tyhjeneviin asuntoihin  muuttavat etelän moniongelmaiset ja sen mukana kasvava  huumeiden  myyntiverkosto.  Myös Turussa, vilkkaana satamakaupunkina kantaa  huolta  yhä nuoremmista  huumeiden käyttäjistä.  Oulun läänissä huumeiden käyttö on myös kasvanut räjähdysmäisesti. Kun vuonna 1990 huumausainerikoksia tilastoitiin 56 tapausta, on jo tänä vuonna määrä kasvanut yli 700:aan

Huumausaine-epidemian arvioivat viranomaiset kasvavan 25-40% vuosivauhtia. Samalla kasvaa väkivalta ja muu rikollisuus.  Huumekaupan ja käytön ketju  kuormittaa  heikosti palkattuja poliiseja ja lisää  sosiaali- ja terveyshuollon jo muutenkin raskaita kuluja.  Myös vakuutusmaksujen kohoamiselle on osasyynä huumeiden aiheuttamat rikokset. Lisäksi  turvattomuuden  tuoma  pelkoa kylvää ahdistusta. Lisää lukkoja, valvontakameroita ja mielenterveyslääkkeiden käyttäjiä. Onhan  rikollisuuden torjunnastakin mahdollisuus tehdä bisnes, mutta on äideillä ja iseillä suuri suru, kun heidän rakkaat lapsensa sortuvat murhamiesten käsissä, huumekauppiaiden vapaaseen mellastukseen!

Huumausaineet on yhteiskuntamme suurimpia uhkia. Milloin se kerkiää soluttautua myös hallintoon

ja viranomaistoimintoihin?   Miksi kansalaisjärjestöt,  koulut, kuntien päättäjät ja maan hallitus ei ole tehnyt kaikkea voitavaansa  varjellakseen ja torjuakseen huumausaineista vyöryvän,  kansalaisten elämää vaarantavan vihollisarmeijan. Lääkkeet tähänkin vitsaukseen kyllä tiedetään! Lopuksi se suuri osoite. Löperöstä huumepolitiikasta ja sepposen selällään olevista maan rajoista  kansa maksaa hirmuisen hinnan, sillä  Suomen EU-jäsenyyden mukana tulleen Sengenin  sopimuksen mukaan rajat avataan EU maiden välillä kokonaan, niin ettei henkilöitä tarkisteta ollenkaan.  Miten tämän sopimuksen allekirjoittajat voivat olla sopusoinnussa  huumeiden vastaisissa  toimissaan, tai onko niitä todellisuudessa ollenkaan?

Aikoihin on eletty.  Helsingissä marssitaan huumeiden käytön sallimisen puolesta. Huumehörhöt ovat päässeet jo kotiemme oville. Kutsun maamiehiäni  torjumaan tämänkaltaista turmiota ja käytettäväksi on otettava Mikkosen keinot.

Aaro Mikkonen